Thursday, 15 December 2011

kita kan bersaudara, jangan lah begitu....

Assalamualaikum n gud night midnight!!! wawawa ToT ... dah lama tak menaip kat halaman blog penuh tona warna kelabu ni...semua gara-gara komitmen sampingan yang menimbun-nimbun masuk pertengahan sem ni, aku STRESS tapi harus juga sentiasa murah dengan senyuman... *senyum*




kenapa dengan post title kali ni? well, there is something i wanted to share with u guys..something that friend(s) should be at ATTENTION! *betulkah penggunaan english ni? pedulik ape, BLOG AKU*

some times ago, aku ade terlihat SATU VIDEO kat Facebook ni (yang mana di-link dari laman video ter-femes = Youtube) yang di-post oleh SATU GROUP student Mesia Malaysia yang skang ni tengah belajar di obersea (kat mana aku xtau, pi komen video diorang n tanya, adalah lebih baik kalau korang subscribe channel diorang..dapat tau update terbaru diorang)

okeh, enuff with chattering n blabbering, kita layan VIDEO tu nak?? see BELOW




Okeh, sekarang sesi diskusi 'Morale of the Story' is to appreciate ur friends eventho there is/will be a slight misunderstanding happens between u guys..adat lah dalam berkawan, ade je tertinggi suara, tertikam kata kata, segala macam lagi & berlaku proses merajuk rajuk a.k.a. touching...proses tu memang wujud dalam terma BERKAWAN, takde nye hubungan persahabatan yang bermula dengan kuntuman-kuntuman bunga, sampai habis berkawan pun masih dengan kuntuman2 bunga dr awal tu..akan ada macam-macam 'musim' yang akan menghentam korang & 'hentaman2' itu yang akan mengeretkan FRIENDSHIP korang...

sepatah dua kata dari Imam Bukhri:~

"Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri." (Riwayat Bukhari)
so dengan itu,aku harap korang dapat tangkap..appreciate ur friends!!!


FarhanZukri: nyampah bila tengok orang post "kawan gelak tawa ramai, kawan nangis sikit-sikit"...judgemental sungguh!!! cermin diri sendiri gak..kalau kau tak berkawan cara betul memang kawan nangis kau ZERO laa!! sikit2 nak tacink touching...


Fakta bukan auta: Tahukah anda? bahawa nenek moyang kita yang terulung (paling 1st) ialah Adam n Hawa, maka dengan itu, kita semua ni BERSAUDARA...


rinduuu gila babeng kat mereka2 nih!!! bila tah reunion-nye..


Friday, 2 December 2011

[share] makan cara baginda Rasulullah SAW

Assalamualaikum...dalam aku punye older post, aku ada kongsikan pasal Diet Rasulullah SAW (klik)...kali ni nak kongsikan CARA MAKAN Rasulullah SAW pulop...masih lagi dari sumber yang sama (Umi Liya) =D


1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?


Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?


Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.

Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. (nak kan confirmation? pi tny student chemist)

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

p/s: takdak grayson chance lagi nak post entri inspirasi sendiri sebab tak cukop masa nak online..huhu

hambik!!! makan tanpa kawalan!! *dush* terase diri sendiri..huhu