Sunday, 10 July 2011

salahkan lah diorang!!!

aku bengang je tengok orang salahkan polis pasal roadblock perhimpunan BERSIH tu..beragaklah, faham la keje diorang..ko pikir semua suka ke..diorang pun tau la yang korang tak suka roadblock-roadblock ni, diorang pun driver gak..haih

korang ingat tiap sorang tu ke yg cadangkan roadblock tu?! ni nampak polis tu wat roadblock, salahkan polis yg tgh r/block tu..kalau lain-lain tempat, tiap polis yg tiap tempat tu punya salah laa??  .. diorang ade organisasi lah, sah-sah la dapat dari yang tertinggi, diorang yang mengatur..yang lain dapat arahan je .. mana boleh nak lawan, dah memang amanah diorang .. korang pun tau la kalau langgar amanah tu besar mana dosanya..tak tau? tu baru betol bodoh! bukan polis tu yang bodoh..

aku marah ni sebab bapak aku terlibat sebahagian orang yang buat roadblock .. bila aku baca & dengar korang marah polis sekian-sekian walaupun tempat tu bukan tempat bapak aku, aku terase macam  bapak aku yang kena skali tau .. PIKIR LA! itu memang amanah diorang, kena laksanakan .. bukan melanggar hukum syara' pun, bengong tol la memasing .. kalau korang nak marah sangat, marah kat polis yang terlebih act kat perhimpunan tu yang sampai peserta BERSIH kena teruk tu .. haih =.=

Saturday, 9 July 2011

R A D I K A L | anak derhaka

Salam petang..rasa cam malas pulak nak berkias-kias untuk entry kali ni..so, stret tu de poin laa senang..radikal, radikal, radikal..sekarang ni heboh pasal BERSIH & PATRIOT .. aku bukan nak citer radikal yang tu .. ni pasal orang yang amik bahagian .. 

mula cerita, ayah aku didatangi mak bapak sorang student ni .. student KUIS, yup student tempat aku tengah belajar sekarang nih .. ayah aku kenal sangat bapak dak nih -- KAWAN dia .. pasangan makbapak ni mengadu kat bapak aku pasal anak laki diorng ni .. terlampau radikal sangat pasal demonstrasi, politik semua bagai ni .. dulu ade demo dekat kolej, dia salah sorang kepala demo tu .. masalah terbaru, BERSIH .. makbapak dia dah larang, suruh anak dia ni tarik diri dari BERSIH ni .. nak elakkan anak dia dari terlibat masalah akibat demo nih (penah jadi sebelum ni) .. tapi, nak tau apa anak dia jawab??

"MAK AYAH DAH NYANYUK!!" 

*ade lagi, tapi tak berapa nak ingat .. nak tekankan intipati dialog dia ni je..

di marahnya / dicacinya mak bapak sendiri sebab mungkin dia tengok mak bapaknye tak se-aktif & se-radikal dia .. Nauzubillah..derhaka ko ngan mak bapak ko .. lagi memalukan, dah la student Syariah; fakulti Akademi Islam .. belaja agama kemain lagi, tapi KUAJA ngan MAK BAPAK SENDIRI .. aku rase tu pasal ko tiap sem asyik repeat subjek je; banyak fail .. blaja taknak, sibuk berdemo sana sini, derhaka plak ngan makbapak..aku tak tau same ade dia kat kuis @ tak skang ni .. diikutkan patutnya dah habis tahun lepas .. tapi, terlampau banyak sangat repeat subjek .. skang tak tau ade ke tak, tak perasan pun .. kawan aku pun sebelum ni ade ajak mem BERSIH ni .. tapi, bila ibu aku perasan aku dah kearah situ, dia suh aku berenti & aku berenti .. aku tak berani nak membangkang semata-mata hal ni sebab aku dah merase akibat bangkang cakap ayah ibu aku ..

so, tak salah kalau nak berpihak mana-mana, siapa-siapa, nak berdemo sana sini .. islam sendiri menghalalkan demonstrasi-demonstrasi ni .. tapi, jangan lah sampai tahap derhaka dengan makbapak sendiri.. renung-renungkanlah..

Friday, 8 July 2011

Allah Sayangkan Kamu


Assalamualaikum..

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.” 
(QS. 29:57)

kematian itu adalah suatu yang pasti. Tapi, manusia sekarang (tak terkecuali aku...mungkin??) cuba untuk menghindar kematian .. mungkin ni yang dinamakan penyakit al Wahn (Cinta dunia; takut mati) .. ramai yang terfikir yang kematian tu datangnye ketika usia tua .. sebab tu yang dikatakan majoritinya untuk "ENJOY DI USIA MUDA", banyak masa lagi, boleh insaf lain masa .. aku sendiri pernah terfikir benda yang sama, kematian ketika tua .. tapi, jika sudah ketentuan Allah untuk si folan bin si folan untuk mati pada hari tu, maka itulah yang akan berlaku .. tidak menunggu masa dan umur, bila-bila saja boleh ditarik nyawa kita .. tak mustahil mase kita tengah syok mengunyah santapan, boleh sampai ajal hanya kerana tercekik, mati ketika tidur, mati dalam apa jua keadaan yang mungkin tak terfikir pun oleh akal manusia .. kalaupun belum sampai ajalnya sesudah tua bangka, akhirat itu tetap ada .. hari kebangkitan tetap ada .. kematian itu tetap ada ..

bercakap pasal kematian, aku terima 2 berita dukacita dalam minggu ni:

1. anak kepada cikgu Haliza (cikgu yg mengajar aku BM masa sekolah rendah), baru kehilangan anaknye (darjah 4) kelmarin akibat lemas dalam kereta .. ada dalam berita semalam.

2. Bapa kepada seorang sadiq ku di KUIS, telah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir jam 4 petang td..

*bersama sedekahkan alfatihah kepada kedua-dua arwah & keluarga; semoga kedua keluarga arwah redha dengan pemergian insan-insan tersebut..

Al - Fatihah

Wednesday, 6 July 2011

Wordless Wednesday #3 | Y O U T H

Owkey..minggu lepas dah terlepas #WW
taknak terlepas minggu ni punye
NAH!!!



Tuesday, 5 July 2011

Indie Freak -- i was

yup .. i was an indie freak, ears addicted to indie songs & have each album of the indie groups exist in Malaysia (--sort of) .. here are some of the bands that i loved:

MUH - Laila's Lounge - Estrella - Bittersweet - Couple - Disagree - Deja Voodoo Spells - Grey Sky Morning - Hujan - Joanna & Co. - Love Me Butch - One Buck Short - Pop Shuvit - The Times - 'banyak lagi..'

tapi, since laptop rumah yang ade semua album-album & lagu-lagu tu rosak, aku dah jarang dengar .. so, time passes & slowly aku dah hilang minat kat indie songs .. aku kalau konsisten dengar lagu-lagu yang aku suka, aku akan terus minat .. kalau dah tinggal lama memang lapuk la dalam otak ni .. but, aku still nak dengar lagu2 yang aku collect tu .. grrr

Dilemma

Salam!!!

arghh!!! benci gila laa..sangat bengang kalau dalam situasi yang mana aku kat tengah tp nak kena menjaga hati kedua belah pihak..

alkisah..aku tengah cuti midterm sekarang ni untuk seminggu..lepas cuti ni, memang sah-sah ada mid term exam yang 'syok habes!!' a week (or two) lepas midterm ni ade kursus organisasi untuk Hi-O's koko BSMM..lepas cuti midterm ni gak, kitorang dak kelas bakal ade drama staging (translate terus ko) yang kene di hafal skrip n praktis (rehearsal)..ni kira projek untuk subjek English Literature kitorang..tambah lagi ade 2 program DELS yang bakal menyusul (2 dr 3 program; 1 dah selesai) .. tambah lagi deretan 'hadiah' dari lecturer Islamic Literature & ade lagi yang belum di susun dalam to-do-list aku 

semua 'hadiah-hadiah' ni pilak kebanyakkannye kena diuruskan & diselesaikan dalam jangkamasa 2 minggu lepas cuti midsem ni .. dan kebanyakkannya juga berkaitan dengan dak-dak DELS .. orang akan fikir yang aku mengeluh..mungkin jugak betul .. aku ni ade masalah dengan time management .. so, in the end, things will be upside down - its kinda haywire & i dont wanna that to happen (amik ko..huhu) .. so, shud or shud i not join that kursus?? hurm..

LETS GET CRAZEEEE!!!!!!

Monday, 4 July 2011

Falling in love with Ingrid Michaelson

haritu belek mp3 kakakku, nampak 1 folder "Ingrid Michaelson"..dengar2 jap & zapp!!! .. an arrow of love strike through my heart..totally my new ear candy..the song i love the most = SORT OF .. check this out

Ingrid Michaelson
~Sort Of~


Baby you've got the sort of hands to rip me apart
And baby you've got the sort of face to start this old heart
But your eyes are warning me this early morning
That my love's too big for you my love

Baby you've got the sort of laugh that waters me
And makes me grow tall and strong and proud and flattens me
I find you stunning, but you are running me down
My love's too big for you my love
My love's too big for you my love

And if I was stronger then I would tell you no
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again

Baby you've got the sort of eyes that tell me tales
That your sort of mouth just will not say, the truth impales
That you don't need me, but you won't leave me
My love's too big for you my love
My love's too big for you my love

And if I was stronger then I would tell you no
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again

Tell me what to do to take away the you?

And if I was stronger then I would tell you no.
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again 

Malu - Memandu - Menjerit

Evening peepz!!

ahha..tadi blaja bawak kete yang diajar oleh kakakku..ye, tepat sekali!! SAYA TAK RETI BAWAK KETE, baru nak belaja..harini KALI KEDUA blaja lepas 1st time blaja bawak 2 BULAN LEPAS..ni semua kerane cuzzie ku insist suh aku blaja bawak keta cuti mid-sem seminggu nih..

dari rumah td of coz harus kakakku yang membawenye dulu untuk dibawak ke kawasan lapang untuk aku 'drift terhenjut-henjut'..2 bulan tak blaja rase kekok gila la..dan menjadi kewajiban beginner untuk enjin kereta mati berdozen kalinya..lepas dah adapt sket-sket..bawak masuk jalan pulok..cuba notify masalah n dapat detect ape prob aku..

  • naik bukit
  • prob dengan gear 1
  • prob berenti masuk simpang
  • LUPA LEPAS HAND BRAKE!!!
  • prob2 lain yg tak aku tak prasan lagi..
yang no 4 tu yang paling sengal sekali..aku dok bising laa kenape aku masuk gear tekan minyak keta tak jalan-jalan gak..aiyoo..malu gilaa laa...nasib bek takdak keta / takdak orang time tu..wawawawa..bukan sekali dua..banyak kali gak laa tadi..



mau test drive lagi lain masa..malu gak laa sbb umo da 20, tua habis dah tapi tak gheti nak bawak keta lagi..adik angkat aku yg form 4 tu pun dah mula drive keta mase form 1..lagi la malu tuan badan nih..

GO ~FIGHTING!!!! haha

p/s: ingatkan nak keluar minggu cuti ni, roadtax moto nak mati pulok dah...grr..

Sunday, 3 July 2011

L E V I T A T I O N | photography

Salam Tengahari u olls!!! haritu Ali of Hanzi Mare at DELS ade suruh aku cekidout LEVITATION Photography & aku officially jatuh chenta dengan itu fotografi..babbling no more, check out these pixas!!






-
-
--
-
-
COOL!!!!

p/s: no photoshop is used in this superb art (but, they just used it to tone up the picture, but the levitation peeps - absolutely non-photoshop..rawr)

D R E A M | J O B

Hello peepz and its SUNday!!! (its abit cloudy rite now)


talking about dream job, each and everyone of us human being have our own dream job..during those primary school years (and not to forget during the kindergarten times), our tutors / teachers / so-called educators frequently ask this particular question

"What do want to be when you grow up?"

*woah!! where did you go to school / kindergarten?? fully english meh?? haha..no-lah, of course they asked me in Bahasa..but, i once been to 'Nightingale Kindergarten' where the teachers speak english most of the time..if i'm not mistaken, when i'm 4 years old..i've moved to ABIM at 5..

back to that massive question .. well, most of us will probably answered

"I wanna be a doctor/police/soldier"


those THREE professions were the main choices during that time..no one was to answer something like this:

"I wanna be a software developer/fashion designer/chemist/biologist"


it's logical because we dont have such clear schemata about professions during that time..i'm laughing at myself remembering back those times..

as time passes by, as people grow old, we learn new things and gain new experience..as we undergo the process, we are getting to know ourselves..from that, we and only us know ourselves better than anyone else and then its up to us to decide the path we should take to mold our life..and this is also how people change..

that's it i guess..i'm off for a meet with the cuzzies..~cheerio..wassalam =D

p/s: this entry somehow kinda related to the past entry = B E R U B A H .. a sequel??

Saturday, 2 July 2011

B E R U B A H ! ! !

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” 

(Surah Ar-Rad:11)




Berubah (Bahasa), Henka (Jepun), Cambio (Sepanyol), Mutatio (Latin), un changement (Perancis)

kali ni tiba-tiba nak cakap pasal BERUBAH / CHANGE .. terdetik dalam aqal anugerah illahi untuk aku bahawa sudah berubahkah aku?? dari dulu lagi aku persoalkan pasal ni .. sebagai seorang manusia yang suka memerhatikan orang sekelilingnya, aku tengok ramai kawan aku yang dah berubah, berubah kepada sesuatu yang harus dibanggakan...aku?? diri sendiri pun aku tak pasti..

perubahan yang aku maksudkan kat sini, perubahan rohaniah, mentaliti, dan bukan perubahan fizikal..aku langsung tak kesah akan perubahan fizikal seseorang manusia tu tp majoritinya kita pasti perasan ramai yang mengambil kira perubahan fizikal seseorang yang lain..contoh paling mudah yang boleh kita tengok, bila reunion/gathering sekolah yang mana kawan-kawannya yang dah terpisah bertahunnya..masing-masing bila dah jumpa pastinya akan berdialog serupa ini:

"lama tak jumpa..makin 'sihat' kau sekarang ya?"

"makin kurus kau, apa jadi?"

"mana hilang rambut?"

bagi mereka yang mengenali aku mungkin fikir yang aku mengomel pasal diri aku (ye, mmg ni dari pengalaman) tp, sekarang ni aku bernukil berdasarkan gaya manusia sekarang ni..yang sememangnye memenuhi kriteria yang dah dinyatakan kat atas tu..bagi aku, bukankah perubahan rohaniah tu lagi bagus untuk dinilai?? sebagai contoh kawan sama persekolahan SPM aku..si gadis karakternya..dulu masa kat sekolah, dialah jaguh, otai wakil perempuan, perwatakan macam lelaki, dan segala macam yang boleh kata menyerupai & mengatasi karakter seorang lelaki..fizikalnya seorang si gadis melayu, cuma sikapnya yang tak kena..*dia juga seorang blogger & salah seorang yang jd inspirasi aku untuk ber-blogging*

Dah lama tak dengar khabaran dr dia, tapi, sebulan dua yang lepas aku secara tak sengaja terjumpa blognya & ianya mengejutkan aku..dia berubah secara drastik, secara total kepada seseorang yang lebih baik..tidak seperti sikapnya masa kat sekolah dulu * apa yang diceritakan kawan2nye masa kat skolah dulu..Alhamdulillah, memang agak terkesima aku untuk sementara..dia kini aku labelkan sebagai muslimah sejati..sungguh aku bangga wahai kawan..



Ramai lagi kawan-kawan aku yang aku kira berubah secara drastiknya kepada seseorang/sesuatu yang lebih baik..aku teringin tergolong dalam kalangan mereka2 tu..aku mencuba sedaya upayanya untuk berubah..walaupun perubahan yang sedikit untuk jangka masa terdekat ni, agak susah untuk berubah sehabisnya dalam masa terdekat..ianya tak mustahil, tp agak susah untuk dilaksanakan &dicapai..semoga Allah membantuku dengan dorongan doa2 sahabat2ku..amin, insyaAllah..

"We did not change as we grew older; we just became more clearly ourselves."
~Lynn Hall

bukan sebab umur kita yang semakin meningkat kita berubah, kita berubah kerana kita lebih mengenali diri kita sendiri.

p/s: dalam masa yang sama, aku usaha jugak untuk perubahan fizikal untuk lebih fit, bukan sebab persepsi manusia, tp kerana memikirkan kesihatan + kesenangan masa mendatang..huhu ;D