Thursday, 15 December 2011

kita kan bersaudara, jangan lah begitu....

Assalamualaikum n gud night midnight!!! wawawa ToT ... dah lama tak menaip kat halaman blog penuh tona warna kelabu ni...semua gara-gara komitmen sampingan yang menimbun-nimbun masuk pertengahan sem ni, aku STRESS tapi harus juga sentiasa murah dengan senyuman... *senyum*




kenapa dengan post title kali ni? well, there is something i wanted to share with u guys..something that friend(s) should be at ATTENTION! *betulkah penggunaan english ni? pedulik ape, BLOG AKU*

some times ago, aku ade terlihat SATU VIDEO kat Facebook ni (yang mana di-link dari laman video ter-femes = Youtube) yang di-post oleh SATU GROUP student Mesia Malaysia yang skang ni tengah belajar di obersea (kat mana aku xtau, pi komen video diorang n tanya, adalah lebih baik kalau korang subscribe channel diorang..dapat tau update terbaru diorang)

okeh, enuff with chattering n blabbering, kita layan VIDEO tu nak?? see BELOW




Okeh, sekarang sesi diskusi 'Morale of the Story' is to appreciate ur friends eventho there is/will be a slight misunderstanding happens between u guys..adat lah dalam berkawan, ade je tertinggi suara, tertikam kata kata, segala macam lagi & berlaku proses merajuk rajuk a.k.a. touching...proses tu memang wujud dalam terma BERKAWAN, takde nye hubungan persahabatan yang bermula dengan kuntuman-kuntuman bunga, sampai habis berkawan pun masih dengan kuntuman2 bunga dr awal tu..akan ada macam-macam 'musim' yang akan menghentam korang & 'hentaman2' itu yang akan mengeretkan FRIENDSHIP korang...

sepatah dua kata dari Imam Bukhri:~

"Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri." (Riwayat Bukhari)
so dengan itu,aku harap korang dapat tangkap..appreciate ur friends!!!


FarhanZukri: nyampah bila tengok orang post "kawan gelak tawa ramai, kawan nangis sikit-sikit"...judgemental sungguh!!! cermin diri sendiri gak..kalau kau tak berkawan cara betul memang kawan nangis kau ZERO laa!! sikit2 nak tacink touching...


Fakta bukan auta: Tahukah anda? bahawa nenek moyang kita yang terulung (paling 1st) ialah Adam n Hawa, maka dengan itu, kita semua ni BERSAUDARA...


rinduuu gila babeng kat mereka2 nih!!! bila tah reunion-nye..


Friday, 2 December 2011

[share] makan cara baginda Rasulullah SAW

Assalamualaikum...dalam aku punye older post, aku ada kongsikan pasal Diet Rasulullah SAW (klik)...kali ni nak kongsikan CARA MAKAN Rasulullah SAW pulop...masih lagi dari sumber yang sama (Umi Liya) =D


1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?


Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?


Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.

Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. (nak kan confirmation? pi tny student chemist)

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

p/s: takdak grayson chance lagi nak post entri inspirasi sendiri sebab tak cukop masa nak online..huhu

hambik!!! makan tanpa kawalan!! *dush* terase diri sendiri..huhu

Monday, 21 November 2011

Halal tapi Beracun!!!

Halal tapi beracun?? amende tu? ianya pemakanan seharian kita sendiri...yup, kita kena jaga pemakanan seharian kita, adalah lebih baik jika ikut diet yang diamalkan Rasulullah SAW...antara kelebihannya, badan kita cergas & dapat pahala sebab ikut sunnah baginda..kawan cadangkan kita ikut diet nabi ni sebab ni diet pemakanan terbaik yang pernah wujud..

Perhatian: berikut adalah petikan yang aku amik dari Facebook
credit: Umi Liya (Facebook)

Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya. Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kit a ikut diet ini kawan2.

tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL (susu cair + buah dalam tin tu)

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,
SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

``````````````````````````

Nampak memanglah pelik..

tapi, kalau tak percaya...

kawan2 cubalaa....... Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah... Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-


Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.

Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.

Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milime. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
 
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.
(enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

p/s: *raging will of fire* i will try to follow and istiqamah!!!!
another p/s: next time aku kan post pasal cara Rasulullah SAW makan...yg ni diet pemakanan, lepas ni CARA MAKAN pulak..ok! chowsinchi!!!

Tuesday, 15 November 2011

Giveaway "7 Days"

1st time ever join GA kt blog..saje gatai tangan cuba nasib..

| KLIK GAMBAR UNTUK DETAIL G.A. |

|TAG|


Monday, 7 November 2011

Aidiladha 1432h | great family get together...

perghh...post title omputih habis...haha..ok2, sebelum tu:

Salam Aidiladha 1432h!!!


dah terlewat kot untuk ucap raya tu..tapi, takpe lah kan..sekali sekala pun..macam mana dengan raya Qurban korang? had fun? hectic? haha...raya qurban aku tahun ni lebih seronok dari yang sebelumnya sebab..sebab best lah! ahaha...

Bagi aku, raya lah yang paling, PALING SESUAI untuk family get together...ape tu family get together? its when you get to spend quality time with your whole family -- without anyone missed it...ataupun dalam Bahasa Kebangsaan kita yakni Bahasa Malaysia bermaksud "ketika mana korang dapat luangkan masa terbaik dengan seluruh ahli keluarga korang -- tanpa sorang pun yang terlepas peluang menikmatinya"...gettit? paham?

Raya kali ni semua ahli kluarga ada kat rumah -- complete!! bak kata omputih...so, disebabkan suasana yang terseronok sangat, masing-masing nak masak & makan macam-macam...ibu buat kuah kacang spesel (sedap wooo...makan ngan nasik himpit), kari ayam, & lain-lain lagi...akak sulung buat kuih raya "Biskut Oat", roti jala n lain2 lagi gak...aku pulak (tersesat anak teruna sorang), buad 2 bijik kek (kek coklat sebijik, vanilla sebijik)..lepas korban tu ayah bawak balik perut lembu, peparu, hati limpa, etc. etc...meja makan full semua ada (jarang woo dpt camtu sbb abg keje n duk kl, akak study uitm s.alam, aku kt kolej kt bangi, adik 2 org duk hostel)..

kesudahan n kesimpulan, tak kira waktu raya @ waktu biasa-biasa, boleh je buat family get together kumpul-kumpul bagai...and when dat time comes, appreciate it..haha..u'll gonna luv n miss the moment..okies, cheerio..sebelum tu, here are some gegambar untuk di "show off"..hehe :P






Sunday, 6 November 2011

|SEGMEN| Stop! Den Nak Follow Ekau!

"Apo kono eh jang?" ...hurm kalau dilihat nya post title ni, adakah empunya blog Die Hare Ry Amyra (Amyra Husna) anak nogoghi?? kalau betul, hey, kita serupa~~~ sey nogoghi gak lah ni haa..

ok, enuff blabbering nonsense...Amyra Husna ade buat segmen khas untuk blogger yang masih bertatih-tatih bak bayi comel (macam aku ni..haha) So, sape mau join, pi terjah blog beliau tu (dan folo ye) :D



click this okeh:


Hepi Blogging | Hepi Blogwalking | Hepi Following

Friday, 4 November 2011

[Tutorial] Letak video Facebook dalam blog

Assalamualaikum...

*cakap pasal sharing video kat blog, selalunya yang agak common yang di share ialah video yang bersumberkan YouTube sebab tu je sumber video dari luar yang di bagi pilihan (pilihan lain, korang kena upload video sendiri)

woot~ woot~ ada sape-sape yang pernah tengok video kat Facebook pastu nak share kat dalam blog tapi taktau macam mana..ada DUA CARA: 

1. copy embedded code yang disediakan kat Facebook Social Plugin (tapi ini untuk video yang korang upload sendiri SAHAJA)

2. buat ikut step yang aku nak kongsikan ni (step ni korang boleh share-kan video yang orang lain upload pun BOLEH)

1st step:
haruslah bukak video yang korang nak share tu & bukak tempat yang korang selalu taip untuk publish entri yakni = NEW POST & pilih "Edit Html"
***tengok gambar***

video
**korang kena copy nombor yang dah di-kotak merah-kan**

***ni INTERFACE BARU***


***ni INTERFACE LAMA***



Seken Step:
**Copy code ni**
<center><object width="500" height="400" ><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxxx" /><embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400"></embed></object></center>


Kuning = korang boleh adjust lebar dan tinggi video tu..so, ikut saka suka masing-masing
Merah = paste-kan nombor video yang korang copy tadi tu...

**kalau dah setel edit html tu, publish lah...lepas tu (tengok bawah)...


Finalisation...tadaa!!!




***COMEL GILER INI BUDAK!!!!!***




Thursday, 3 November 2011

[K-pop] Perhatian kepada Peminat Big Bang

Sape sini minat TOP? Taeyang? Daesung? Seungri? G-Dragon? Ni haa...ade kawan aku punya kawan mintak tolong vote-kan Big Bang untuk MTV EMA Belfast 2011 ...so, marilah tolong vote ye!! 


cara-caranya: 

klik link ni: 

lepas tu:


lepas tu lagi:


SELESAI!!!
*korang boleh vote seberapa banyak yang korang suka..so, paham-paham lah kan..hehe*

p/s: Voting berakhir esok!!! so, cepat! cepat! hahaha
p/s2: aku pong minat BIG BANG sebenarnye..hehe

Sunday, 30 October 2011

BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog

Buat julung kalinya , dua blog hebat ni bergabung untuk membuat satu segmen..pukul 8 ni habis (lasy minit betol ni..huhu)




Soalan:
Apa persamaan kedua-dua blog mereka ni?

Jawapan:
-owner molek (sorang cantik n sorang kacak)
-follower ramai melantun lantun
-blog hebat (???)

Soalan:
 Berikan pendapat macam mana nak majukan blog mereka?

Jawapan:
 macam tak kena je soalan tu, selalunya blog lain yang maju sebab blog diorang..banyak ilmu blogging dari dua blogger otai nih



update: tanx to anda2 yg sudi singgah n tanx a bunch (!) kepada yg folo blog ni, sebagai tanda apresiasi, ku kan folo blog korang juge..


[segmen] TAG

Assalamualaikum...disebabkan tengah takde idea nak citer ape kat blog buat sementara ni, aku jawab blog tag kawan aku lah yerp..ape tu blog tag?..blog tag ni (ikut kefahaman aku) ialah bila ade blogger lain yang jawab soklan dari tag blogger lain dan mereke buat soklan baru untuk di jawab oleh mereka-mereka (bloggers lain) yang bakal di tag..dan seharusnye blogger yg akan di tag tu kena buat benda yang sama..kekunci segmen tag ni ialah, ianya berterusan!!! so, sape yg dah kena tag tu sambung la legasi nye..(tak nak jawab tag tu pon takpe..huhu)

Blog si gadeeszz maniszz Ziey Mazzyha

*aku nak tag sape nih?! blog-mates aku bukan ramai yang blend in segmen cenggini..ok lah..lihat bawah ye

The rules :
- You must post these rules.
- Each person must post 11 things about themselves in their journal.
- Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
- You have to choose 11 peoples to tag and link them on the post.
- Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
- No tag back!

No stuff in the tagging section about ' YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS' YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 peoples.

11 things you guys ought to know bout me:

1- love to make friends but never know how (comm prob = =")
2-  turning forever 21 next 09th February 2012
3- gila online smpai ibu pun dah bising (i learn new things from on9 tau!)
4- aku suka buat kek/kuih/biskut/bun/ape2 yg melibatkan pembakaran oven/kukusan (member adik2 aku pelik sebab aku reti buat semua ni sebab aku lelaki)
5- jangan borak-borak ngan aku time nak tido, nnt korang kecewa sebab no reply (aku cepat tido)
6- cadang nak terus kahwin lepas cukup tabungan aku...hehe
7- di gelar escalator (spt sifat escalator yang ke atas, aku selalu menambah-nambah ape-ape yang kawan aku ceritakan smpai kadang-kadang memecahkan perot-perot mereka akibat gelak tanpa kawalan)
8- suka berbelanja untuk kesayangan (famili, kengkawan, blog-mates??)
9- my friends is my family
10- UNIK!!!! haha

Soklan dari Ziey Mazzyha

1.Best word describe you?
Terengganu 

2. Black or White?
both (checkered) 

3. Am I annoying? HAHA
some times lah 

4. Music or Movie?
me prefer music 

5. Do you have gf/bf?
nope, dun plan to hv 1 for now 

6. Coffee or Milk?
MIX 

7. Hows my blog?
cutiee!! 

8. Present or Surprise?
present..dont like surprises much

9. The thing you love the most?
ukhuwwah (families n friends)

10. The thing you hate the most?
backstabber
11. Does this game bother you? 
quite (but not much) haha

I'm not feeling of tagging anyone to this post for now. Maybe some other time (or ade sape2 mau aku tag blog dia? kalau ade nnt aku buat lah soklan2 untuk korang jawab)..Till then ~ cheerios

si Anasyg pon ade tag soklan dr dia gak..nanti2 lah..aku kt cc nih, ade time limit

Friday, 21 October 2011

sewa bilik kat orang lain?? berhati-hatilah kerana...

Assalamualaikum...

selalu kalau ade bilik kosong kat rumah tu daripada dibiarkan tak diguna pakai, baik disewakan kat orang lain kan?? paling kurang pun ade teman & dapat income sikit...tapi, nak sewakan kan pun kena berhati-hati sekarang ni..dengan jenayah rompak & samun yang semakin menjadik sekarang ni, mase dalam proses penyewaan tu pun boleh berlaku kecurian / rompakan...meh bace kisah-kisah kat bawah ni haa...




KISAH 1

Seorang student universiti buat iklan tentang bilik untuk disewa kat rumahnya. Satu hari tu, ada seorang perempuan (W) nak datang untuk tengok bilik dan dia bersetuju untuk menyewa. Jadi, pada hari yang dijanjikan, student ni tadi pun tunggu kehadiran (W). Sesampainya (W), dorang pun berkenalan dan kata sepupu (W) tunggu kat bawah dan (W) nak pergi ambil barang. Student ni tadi pun, dengan dasar kepercayaan  tak tunggu (W) angkat barang semua, dia pun pergilah mandi sebab dia nak bergegas ada kerja.  Waktu kejadian, takde penghuni lain kat rumah. Bila habis mandi, dia tengok dalam bilik dia, laptop hilang, handphone hilang, beg duit semua dah takde. Sah! Dia kena rompak. Dia cari (W), memang takde dah. Tu satu hal, dia pun nak buat laporan polis. Pada hari yang sama, (W) tu tadi, mesej kat semua nombor yang ada dalam phonebook student tadi dan menyamar jadi student tu. Dia cakap kat kawan-kawan student tu mintak topup sebab dia dirompak. Maka menderu-derulah kawan-kawan student tadi tolong topupkan. Jadi, W bukan sekadar rompak student tu, malahan rompak kawan-kawan student tu sekali. Then, dia pun buat laporan polis. 

Pakcik polis cakap, kes dia ni tak seberat mana...ada kes lagi dasyat. 


KISAH 2

Sama macam student tu, ada orang datang nak sewa bilik. Tengok bilik dan setuju. Lepas tu bayar deposit. Bila dah bayar deposit, satu malam penjenayah tu tidur rumah tu, esoknya bila semua orang pergi kerja / kelas. Penjenayah tu buat operasi. Dia angkut semua barang-barang dalam rumah tu. Mesin basuh, tv, peti sejuk, laptop semua penghuni rumah tu dan segala barang-barang berharga. Dia selongka semua. Takde tinggal satu pun. Dasyat kan???Pakcik polis tu bagitau, sekarang ni memang musim kes rompakan dan pecah masuk rumah yang sebegini. Berkemungkinan penjenayah tu adalah orang yang sama. Memang bahaya lah macam tu. Semua barang kita dia angkut. 


in a nutshell, haruslah berhati-hati kalau mau sewakan ruang-ruang kat rumah tu kepada siapa-siapa pun (termasuklah PEREMPUAN, adakah anda tahu? mereka ni pun ade skill merompak jugak)..jangan mudah percaya pada orang lain!! ^^,

SUMBER & KREDIT kepada: http://coklateyes.blogspot.com/

Wednesday, 12 October 2011

[Music] Malaysian English Hitz

disebabkan cuti sem ni aku tak banyak benda sangat nak buat, banyak masa aku habis kat internet (jangan ikut, gaya hidup tak sehat) dengan bertemankan stesen radio peberet aku, Hitz.fm (feveret slot: Morning Crew with JJ n Ean)..ada dua lagu inggeris artis malaysia yang aku rase dah pun naik ke taraf international..bukan "falling in love ~ dato' siti nurhaliza"..tapi dua lagu ni:

1st: Tear Us Apart by Nadhira ft Ron E Jones


2nd: Take Over by Mizz Nina ft Flo-Rida


Antara dua lagu ni aku paling suka yang 1st (nadhira) & tak suka lagu Mizz Nina tu...ada sebab-sebabnye:

- Mizz Nina guna autotune laaa...ape ni...lagu nadhira tu elok je, perfecta!!
- lokasi: Mizz Nina kat Miami Beach (punya la jauh + membazir gila la) & MV dia macam selekeh je; Nadhira plak kat area Bukit Bintang je, tp tetap boom boom pow punye!!
*kat YouTube ade yang komen MV Mizz Nina tu baek buat kat pulau tioman ke, pulau perhentian ke, langkawi ke..jimat duit & dapat gak promosi Malaysia kat orang luar nun..pulau2 kat Malaysia ni pun cantik gak
- kat carta2 radio, lagu Nadhira tolak lagu Mizz Nina ke belakang wooo...see...
- kelakar tengok gaye Mizz Nina dalam MV dia..huhu
- ade lagi, tapi lupa dah laa..haha...nnt2 kalau teringat lagi, aku update la pasal ni..

p/s: mungkin ade ayat-ayat sumbang macam "dia punya hal laa, ko plak bising", "duit dia, biar je lah"  & seangkatan dengannya..well, it is open for interpretation n argument..then, this what i've said..so, what say you? 

UPDATE: classmate aku selamat bersalin anak sulung beliau (alhamdulillah n syukur!!) jam 1 pagi tadi..aku akan post pasal anak beliau once kitorang (classmatenye; more to family actually) jenguk beliau & anaknye nnt..murah rezekimu dapat anak seawal umur 20 tahun..still, smoga tak ganggu pengajian kau..we still have one last semester to spend..it'll be no fun w/out you being beside us all..huhu..again, congratz!!!

Tuesday, 11 October 2011

SEGMEN HARIS KAITO : JOM TAMBAH FOLLOWER

Okeh, ni first time aku join segmen kat dunia blog ni..yang ni segmen dari Haris Kaito...1st time join segmen & aku baru nak add si Hariz Kaito..dah banyak kali baca pasal dia melalui blog kakak kepada classmate aku kat kolej, Innanie Ariffin...tiba-tiba kali ni tergerak nak join sekali..

Klik gambar ni untuk detail segmen ..,..hehehehe


meh join beramai-ramai...betulkan niat masing-masing ye...niat untuk carik kawan blogger yang sesama minat ber-blog..boleh kongsi pendapat, kongsi cerita, mengumpat, mencaci maki dan segala meng..hehe...okeh, dah2..jom..sebelum join segmen ni, sila folo haris kaito (& aku juga) dulu..hehehe

olfaksi dan memori

Olfaksi atau dengan bahasa mudah difahami secara generalnya bermaksud bau-hidu-bauan yang hanya boleh dikecapi dengan nikmat organ hidung pemberianNya. Memori a.k.a. kenangan, ingatan; satu pengalaman yang dialami oleh individual ketika masa lampau samada secara sedar (conscious) atau separa sedar (subconscious) yang terpahat dalam pale otak memasing..

*sniff* *sniff*
okeh, cukup dengan sesi kamus dewan bahasa edisi sendiri-sendiri..malas nak leter panjang, maka, stret tu de poin..sebelum tu, aku nak bagi satu situasi dulu ( ni nak bagi korang idea pasal ape entri ni)

SITUASI
-korang tengah berjalan syok sendiri sambil menyepak batu-batu kerikil di sepanjang jalan sambil menghirup udara segar, menikmati langit biru, mencuci mata dengan hamparan hijau pokok-pokok serai (ok cukup), TIBA-TIBA (ape ni?!) korang terbau satu bauan & tiba-tiba (lagi?) keluar gambar-gambar dalam pale otak korang (memori la tu) yang kait mait dengan bau yang korang bau tadi??

Get the idea? tak?..okeh2, contoh lain...ko tengah (ape saje yang korang nak buat), lepas tu korang terbau satu bau sampah yang tengik gila babeng lalu korang tersenyum..tersenyum sebab dari bau tu korang tiba-tiba teringat saat-saat ko ngan member sekolah dulu fly keluar pegi bandar/pekan mase waktu skola, what a sweet moment (bukan pengalaman aku, okeh!)..faham dah? huhu..

Aku pernah alami benda ni & aku suka...ni adalah salah satu cara untuk aku kenang balik masa-masa sweet kat sekolah dulu...kalau macam aku, masa duduk hostel dulu aku suka pakai perfume Silky For Men ~ Aura..tau kan? tapi lepas dah habis sekolah tu aku dah tak pakai dah..tapi, ade satu hari tu aku pegi Guardian Pharmacy sebab nak beli barang personal (ape tu? ngeh3)..dan aku ternampak perfume tu & saje-saje testing..bila dah terbau tu, tiba-tiba imej-imej zaman skola dulu terimbas balik..oh, sangat best (dan sentimental gak, huhu)..aku tau perfume yg kawan-kawan aku guna & kadang bila aku nampak perfume-perfume tu kat kedai & bau je, teringat balik mereka-mereka yang guna perfume tu..

Ni sebenarnye salah satu cara korang nak ingat/rekod memori korang tentang sesuatu (ade banyak lagi cara lain, tapi yang ni macam LAGI BEST) eh, MyVi ke ni..haha..okeh, balik semula..umum sedia maklum dengan kebolehan otak manusia, otak kita ni merupakan THE BEST recorder yang pernah wujud kat dunia ni..untuk yang ini, macam aku biasa buat..sesetengah tempat & masa, aku gunakan satu jenis minyak wangi je (macam kat skola tu)..dah tu, bila dah lama terpisah, aku bau balik bauan tu, aku akan ingat kenangan yang pernah berkait dengan bau tu..OTAK & BADAN KITA HEBAT...katakan 'saya sayang diri saya' (macam program motivasi diri pulak dah kan)

Aku ade jumpe artikel-artikel pasal olfaksi dan memori ni dan semua tu panjang-panjang belake! (susah nak ringkaskan kat dalam ni)..disamping olfaksi ni, boleh jugak kita guna auditory (bunyi, bunyian)..macam lagu ke, ape-ape rentak ke, yang boleh buat korang teringat zaman lampau korang yg berkait dengan bunyi-bunyian tu..nak bagi contoh pasal ni nanti makin panjang pulak kang & masa dah time kan..so, aku end-kan entri ni sampai sini je..sebelum blah kan diri "Sayangi Diri Anda, Hargainya because You Worth It!)..ececece

thats it, Have a Blast day & Happy Blogwalking / Reading

p/s: okey..baru seminggu keluar sijil L keta n instructor aku dah suruh amik test QTI isnin ni..aaaa, aku macam tak redi je ni..baru takteh takteh memandu keta..mengadap je la..huhu ^^,

Wednesday, 5 October 2011

Wordless Wednesday #7 | YUM!!!




Destinasi harini (tadi laa)

Salam semua n evening peepz!! okeh..entry taip lelaju..harini keluar pi lowyat, amik laptop member yg hantar untuk repair minggu lepas..tapi , takleh repair sebab motherboard rosak, orang tu suruh hantar kilang (kejadah pulak dah kena pegi kilangnye, kat subang jaya la pulak...seksyen 14)..disebabkan hari masih muda, kitorang rerayau area BB (what is that?!..teka la sendiri..muahaha)..pastu pusing-pusing kat dalam TS n singgah Krispy Kreme (yang mana membuatkan aku lebih sayangkan Big Apple)..

pastu ingat nak lepak kat titiwangsa, tapi dah lewat pulak..balik nek LRT pastu tuka KTM..part nak balik takbleh blak..ramai plak aku jumpa pelanduk dua serupa..sorang macam junior course kat kolej aku, lagi 2 orang macam member kolej (course lain-lain), sorang lagi macam member skola dulu..

nak buat kan cerita, salah laluan..patutnye aku naik LRT ke Sri Petaling, tapi ternaik hala ke Ampang..terpakse tukar, jaga/polis yang jaga pagar buat hal bising-bising "ni kena bayar double ni"..arghh! pedulik pe..aku nak cepat...tukar balik n pulang...dah sampai stesen KTM Sg Gadut (stesen baru tu), dah masuk maghrib..malas nak kol cab (teksi)..lalu jalan lah kaki dengan gaya perlumbaan jalan laju-laju macam pondan tengah buat catwalk (sengal nyer perumpamaan)..haha..15-20 minit jalan & sampai rumah...rehat-rehat n taip blog ni..kbai!

p/s: hujung minggu ni akak sulung balik n kami nak buat kek besday adik yg dah ter-delay seminggu sebab minggu lepas akak takleh balik..aku pun plan tambah nak buat cupcakes pertama aku minggu ni gak..yeah!!

Saturday, 1 October 2011

SELAMAT BERCUTI !!!

short entry:


SELAMAT BERCUTI SEMESTER KUIS-MATES SEMUA!!! ENJOY YOUR HOLIDAY EH...

*to DELS 5, we might not enjoy our holiday kan...huhu..selamat mencari bahan-bahan research paper (thesis) masing-masing ye..jumpa masa test MUET nanti..haha ;P

Wednesday, 28 September 2011

T H E S I S | Sebuah Perjalanan

salam lewat malam semua...having supper eh? (too late for that dont ya think..huhu..ignore me)...speaking omputih terlebih time nih sebab baru dapat tau lecturer yang akan supervise aku punya proses pembuatan thesis..it's a 'yeay'? i guess?

OMAIGOD! OMAIGOD! OMAIGOD!
(kami punye tak laa setebal ni) =.="

untuk makluman, thesis aku berkenaan bahasa internet (slang / shortforms yang korang selalu guna dalam chat, comment, ape2 je secara online)..contoh: ROFL, FTW, LOL, TTYL, TTFN, GTG, & sebagainya..disebabkan online itu terlampau luas, aku kena pilih dan aku pilih Facebook...kawan aku yang dalan field yang sama pilih online gaming..aku still keliru sebenarnye sebab tak ramai guna (kalau ramai pun cuma aku yang tak perasan kot)..oleh itu, kalau korang online Fb & ade orang yang guna shorforms tu, sila printscreen  n inform aku..itu untuk sample of the study yang akan aku lampirkan dalam thesis aku..huhu..terima kasih kalau sudi bantu..kalau Fb ni gagal, aku mungkin kena tukar ke lain pulak (blog, twitter, skype, ape2 je)..itu la aku nak mintak tolong dari korang2 semua..huhuhu

*GOOGLE pun slanga internet jugak sebab ade yang gunakan 'google' daripada 'search'
contoh ayat:
A: do you know anything about this?
B: no!
A: well, go 'google' for it!

** si A gunakan 'google' untuk 'cari'...see??

p/s: aku bakal mulakan tweet; tweet dengan TWITTER dalam cuti sem nanti..hihihi..asyik tengok orang tweet je..

Sunday, 25 September 2011

Family Outing ~ enjoy much..

evening y'all...ari sabtu n ahad (semalam n arini), aku n family dah pun pegi ke Tiara Beach Resort, Port Dickson..huhu..tahun ni nyer family day agak best sikit sebab complete seploh orang 1 family ade..kalau macam tahun lepas, ade yang keje, ade yang ade program lain laa..tapi, tahun ni cukup semua family members..Family Day ni anjuran PDRM NS..

dalam best-best, ade je yang tak best..yang tak best nyer ialah tempat tu tak menghadap pantai (takde beach view) & fasiliti hotel tu kureng...bilik dia kecik, berbau pelik (kedap2 gitu), kejap sejuk, kejap panas (diorang tak bagi remote aircond) & ade lagi laa..tapi, diorang ade taman tema air macam kat sunway lagoon (yang ni tarikan utama laa)..mula-mula datang memang komplen habis laa..tahun lepas punya tempat kat Permaisuri Hotel n Resort walaupun tak seluas Tiara tu, tapi gila selesa..orang putih kata, feels like home..ececece..

long story short, sampai-sampai check in - simpan barang - mandi manda berjimba kat taman tema air tu - nak dekat maghrib, balik siap siap - makan malam...makan malam kat ballroom hall kat Tiara tu (saya suka, saya suka..haha)..kalau dah makan dinner untuk program family day ni haruslah standard hotel-hotel lah kan..muahaha..hari yang sama, ada 20 lebih pegawai yang baru habis latihan lapor diri kat kontinjen negri sembilan..sebagai freshie, kena la hazing dari pegawai-pegawai senior..tade ape sangat pun, semua kena pegistage depan & menari poco-poco je (kelamkabut gak laa masing2..muahaha)..ahad (arini) tak dapat enjoy sebab kena balik pagi-pagi lagi sebab adik2 nak siap balik hostel n akak pun nak balik uitm, kena gerak awal..huhu..ape-ape pun, tetap enjoy!~

**aku main gelongsor air kat situ!!! tapi disebabkan density fizikal aku yang tinggi, aku lambat menggelongsor kebawah..adik aku yg turun lepas aku collide dengan aku dan berlaku perlanggaran momentum yang mana membantu menaikkan daya tujahan aku untuk gelongsor dgn lebih laju ke arah kolam...haha (terminologi fizik sukahati)

"meja no 22 please" (langsi laaa..haha)
nih siket video (carik mana aku..haha)

taman tema air


dinner kat ballroom Tiara


tunggu emcee habis bebel untuk pegi SORU!!

Sikit nasihat: kalau korang nak tido lepaking kat PD, pilih antara 3 tempat ni:

  • Permaisuri Hotel n Resort
  • Thistle Hotel n Resort
  • Palm Spring Hotel n Resort

**3 tempat ni ade beach view yang sangat (tersangat!) cantik disamping kemudahan yang superb!!!

makanan telinga ~lalala



midnite peepz!! saje nak share beberape MV yg aku belek baru-baru nih kat YouTube | ENJOY!

Scatman John ~ Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)


Coldplay ~ Every Teardrop is a Waterfall


Florence and the Machine ~ Dog Days are Over

*sekarang ni tengah tunggu next paper (last paper untuk sem ni), sementara tengah bosan tunggu, layan perabis la MV YouTube (sambil2 study ye..haha)

Wednesday, 14 September 2011

Wordless Wednesday #6 | Addicted



*klik gambar untuk details mengenai Wordless Wednesday

jom P E R A N G ! ! !

THIS IS SPARTA!!!!...hoih, bukan perang tu woh...ni nak pergi perang ngan kertas jawapan exam...huhu...sekarang ni dah masuk final exam untuk sem ni...tak lupa gak yang ber-UPSR, ber-PMR ngan ber-SPM...waktu hujung-hujung tahun ni la exam melambak-lambak datang jenguk..meh la, meh laa..huhu..

okeh..for those who will be seated for major exams, I wish you guys the very (very,very..) best of luck!!! do study till the last minutes & not study at the very last minutes...remember, study smart n hard..the result of your exams shows your efforts (you reap what you sow)..so, give your best n you'll have the best result..

hohoho...aku skang dalam sem 5..1 semester lagi untuk aku selesai urusan diploma (aduh, lepas sem 6 ade praktikal 3 bulan..tambah derita). doakan supaya aku n kawan-kawan sekolej lulus cemerlang, bak kata omputih: with flying warne..smoga aku n kawan-kawan aku lulus untuk sem ni, takde orang akan repeat subjek sem ni mase sem depan (nak graduate sama-sama la weh..kalau ade repeat paper, tak best laa)...smoga perjalanan proses menyiapkan thesis paper masing-masing berjalan lancar..huhu..

Untuk mereka-mereka yang akan mengadap exam wajib mesia (UPSR, PMR, SPM) buat terbaik wok!!! aku doakan korang semua dipermudahkan urusan n diterangkan hati (supaya senang n tenang) nak jawab exam nanti...dah keluar result nnt halo-halo la aku..okeyh, 'm off..b4 that, again, best of luck in your exams!!! hit them the best u can yaw!!! haha


p/s: ade kawan aku respon bila aku post gambar ni merata..katanya "we dont need luck, we need knowledge"..yup, i do 2nd that..but, duh! u guys r muslims..'luck' kat atas ni kira aku DOA-kan yg terbaik untuk kau..faham? what i was trying to say is, ilmu itu memang perlu, tapi, DOA PUN PERLU JUGAK...get it? good..hahhah..:P