Saturday, 28 May 2011

Perhentian Terakhir ~

Assalamualaikum..woaa, lama la tak hapdate blog..nak wat camne, internet kat kolej tu dah la cemerlang, gemilang terbilang, menjulang-julang..loading tak hingat, cuma mampu blogwalking je, itupun 2-3 blog je yg buleh (kan? bertapa cemerlang kemudahan internet kolej-ku ini kan?? D'OUH!!!)

okeh~okeh, berenti melalut n lets get back to the topic.."Perhentian Terakhir?" .. bunyik cam aku dah tempah perjalanan ke alam seterusnya..hell no!! i just wanna to share bout the new KTM station that just recently opened for public weeks ago..selalunya kalau sesiapa dari arah rawang akan dengar/tengok station terakhir dalam destination log tu (destination log?? tak menahan tol) okay2, fine..kat direktori tu, Seremban (well known oredi) supposed to be the last station to be mention..tp, dengan ter-BUKAK-nye station baru ni, berubahlah segala..tp, mudah untuk aku sebab station tu sgt dekat dengan rumah..no need to pay much untuk taxi lagi bila nak ke bandar (tp, Dem!!! aku dah dpt lesen baru nak bkk, macam tak guna gak untuk aku..grr)

Many things happened since..disebabkan orang ramai tak di expose much pasal new stations ni..bila dah ade station baru ni, automatikali (as in automatically) laluan ke Rawang akan berubah ke platform 2/3 (not as usual which is on platform 1) .. macam harini, aku balik rumah kesian kat beberapa orang yang ingatkan tren yang aku naik tu mengarah ke Rawang (tp ke sg. gadut sebenarnya) dah masuk pintu dah tutup baru dapat tau salah naik..kalut la korang...kesian yuk..takpe, as experience is the best teacher, it teaches you..

*there are TWO new stations opened: Senawang & Sg. Gadut
**KTM Senawang is more or less like KTM Mid Valley
**KTM Sg. Gadut is more or less like KL Sentral (a super-mini type..hehe)
***i'll upload the rates later..

p/s: aku ade hebah-gebang pasal benda ni..most of them cakap "Sg. Gadut, huh?! what a funny name"..dem u!! its my place of living kot..as my friend (anas) told me "banyak lagi kot tempat yang nama-namanya lagi pelik dr tu"..thank u!! haha ;P

note: here's an article about the new stations (google some more will ya ;D)


Monday, 16 May 2011

New Sem: The Beginning!

Harini 16 Mei kelas pertama untuk sem ni .. huhu .. lepas jugak la (kot?) rasa rindu kat member-member classmates dulu..disebabkan aku belum balik asrama + esok 'cuti Wesak', aku kena datang awal..merempit dari umah kul 7 lebih sampai ke KUIS sebelum pukul 8..

Perkara yang sama tiap sem .. aku ngan Ali kat depan library tunggu si Anas siap nak pegi the 1st class for this sem..datang la 3-4 orang student baru tanya kelas kat mana..biasa lah, baru masuk kot .. tadi tengok plak senarai junior dels untuk sem ni, ade 4 ORANG JE!! gila masyuk~~ fuh..

Okeh,  moga dengan pembukaan sem baru nih, aku akan jadi more wiser than the previous me..~wuhuhu..

Celebration of the Educators !!!

okeyh, today is 16th Mei and it is TEACHER'S DAY!!! ~woot!!! During my school years, the Teacher's Day Celebration was the most grand, superb celebration of all..ya lorh, why not?! school is mostly about teachers..when it comes to their celebration, the event should be grand-ier than ever..


I would like to take this opportunity (urgh, you are not being nominated for something ~d'ouh) to wish a Happy Teacher's Day to teachers around the world especially to those who had taught me in my school years and my college years..

A Very Special Wish of a Happy Teacher's Day to these people:
1. Teacher Asyiqin (my ibu angkat ~ like a mentor programme) in SRI ABIM Seremban
2. Puan Irma Yanti (my homeroom teacher in SMADKLANA (lower form)
3. Teacher Shazlina (t.cha Leen) for being a superb, mabeles homeroom teacher (more like a sister) in SMASKP
4. Miss Maryam (cheerful, joyful, full of youth, superb mentor & a lecturer) in KUIS

I wish i could give you all something on this Teacher's Day. but, apparently, i dont have the time & the penny to do so..huhuhu..i'll think of something, somehow, someday~ hurm...

Sunday, 15 May 2011

2nd Trip to OU ~ kisah si jakun

haha..tengok, baru kali kedua pi OU a.k.a. 1 Utama dah nak kecoh kat blog..orang lain dah macam rumah kedua lek je..memang la jakun, aku ni duk asyik terperap kat seremban mmg kat area situ je la, bila dah fly pi Damansara, hati riang berbunga lavender harum nan mekar la..kalau nak citer mid plak, tak sampai 10 kali lagi pun..jakun kan??

Tiap kali pi OU mesti lepas attend wedding..haha..OU dah macam trademark post-wedding plak..mula-mula pi sebab Kee nak beli hadiah untuk mother's day besoknye tu..dah alang-alang kat sana ingat nak pi wayang sekali..last-last, hambik, seat penuh smpai kul 12.30 pagi..tukar plan pi Bowl plak..malu beb bila noob beraksi kat lane bowl..tak silap aku, bowl kali ni baru kali ketiga aku pernah main seumo hidup (jakun lagi?!) .. 3 round pertama, longkang idaman kalbu..lepas tu, bak kate Kee, hero muncul kemudian..aku yg mula-mula terkincit dibelakang dpt 1st!! ~wohoo..bangga sebentar..tp, dispoilkan oleh bowlers lane kiri & kanan, bru 3-4 round dah lebih score aku..rakpe, yg penting aku menang masyuk...ngeh3~

Habis bowl pi ronda-ronda kedai gift, tak jumpe yang menarik..mengeteh kat A&W..haha..yang pasti, ianya satu hari yang sangat masyuuuk!!! =D

~tengok tuu..MFZ high score maa (kerek) ~

"one shot", kata Bella yang mabuk. . .

Saturday, 14 May 2011

'Splendid' Sunday!!!

Aloop!! haha .. macam biase, tajuk post bahase omputih tapi entri BM .. pedulik ape, huh =.=" .. yup!! My 'super splendid' sunday, post ni bukan pasal ahad esok, tp ahad lepas .. more:

Ahad lepas (8 Mei) Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) ade anjurkan Program Tanaman Pokok Bakau (Mangrove Tree Planting) kat Teluk Gong, Pelabuhan Klang .. BSMM-KUIS hantar wakil seramai 7 orang (2 pegawai penasihat + 5 pegawai bsmm-kuis) yang mana aku termasuk dalam kalangan 5 orang tu .. nak diceritakan memang 'masyuk' la hari ahad tu .. dah la letih seharian keluar semalam tu, program ahad tu plak pagi-pagi lagi kena rush kesana ...

yang masyuknye tu sebab:
1. Letih dr semalam tak hilang.
2. Kelam-kabut sebab masalah timing.
3. Sesat jalan ke tempat program
4. Ade sikit miscommnication antara pegawai yang agak tak best.
5. -lupa dah-

Pergh..kelam kabut pasal masalah timing tu mmg kalut-lah, ade pegawai yg lewat (sikit), lepas tu nak kena carik jalan pi sana pulak .. dah mencari, sekali salah info = SESAT SUDAH~ .. dah tu pulak, tengah on the way tu, baru kitorang dpt maklumat yang kena bawak kelengkapan-kelengkapan yang berkenaan untuk program tu yang mana kami datang berlenggang .. huhuhu .. segan tau tak, datang je sana, kami tengok orang lain semua lengkap jaa .. kami ni tak bawak pape .. 

Kelengkapan yang sepatutnya dibawak:
1. baju spare bsmm.
2. but getah Phua Chu Kang.
3. Sarung tangan kain.
4. Camera (nseb baik henset masing2 ade kamera)
5. barang-barang lain yang berkaitan dengan AKTIVITI MASUK PAYA

Ni la yang aku cakap masalah miscommunication antara pegawai, ade pegawai yang tau tapi tak dimaklumkan dengan jelas kat semua pegawai yang ambil bahagian .. tambah malu lagi, sebab sesat, kami sampai lewat + orang tengok kami tak bawak pape .. ahli BSMM dari chapter lain semua lengkap mcm orang nak masuk paya, kami memang contra habis .. sebab tak bawak but, kami nak masuk berkaki ayam tapi dilarang sbb bahaya .. paya kan akarnya mencacak keluar, kalau terpijak, tak kalut .. kitorang biar lama sikit lepas tu kitorang masuk sepat-cepat (demi menjaga nama baik BSMM-KUIS & nak tunjukkan pegawai bsmm-kuis rugged & tak gentar-lah!!) .. tapi, kami tak fully-follow program sebab pegawai-pegawai lain (tak termasuk aku) ade meeting dekat kolej~ haih =.="

p/s: habis program rilek kt kuis dulu buang lelah..habis semua, balik umah la selebret Hari Ibu!!! XD 

*gambar program akan di-upload, tak jumpa pulak.. ~mencari

Wednesday, 11 May 2011

Serius Malu Weh !!

Assalamualaikum..adui, gila lambat aku post entry ni..patutnya post ari ahad yang baru lepas ni..asek bizi je memanjang, tak nyompek den nak hapdate haa .. Hari sabtu lepas ade wedding invitation, classmate-ku nyer akak nyer wedding (banyak nye nyer) .. tempat kejadian, Dewan Kompleks Sukan PKNS, Petaling Jaya .. aku ngan bersungguh dari Seremban folo la skali 
.. 
Merempit sampai ke bangi - tinggalkan moto kt umah member - nek ktm ukm ke kl sentral - member lain berjemput 
.. 
Dah sampai semua, gigih la pi 'event' tu .. sampai pun, dah sampai ape lagi, perut kami ni satu keutamaan .. dah pulak, unexpectedly, kami jumpa housemate (roomate aku) - Hariz Shah .. dah pelahap perabis tu, dapat kontek si Khadijah (mmbr yang akaknye kawen ni) .. habis je, kami saling berpandangan .. sekali SALAH KENDURI laaa!!! Sumpah gile segan .. hahaha .. nak buat camna, dah la tengah melahap, habiskan la dulu .. tengah syok cekik darah kt kenduri orang, pengantin kenduri tu pi tegor tetamu, pulak dah .. kang kantoi, dengan kepantasan suapan + kunyahan + telan-an selaju 60 km/h, cepat-cepat habiskan & blah .. nasib baik, sket je lg 
.. 
Ghupenye kenduri si Khadijah tu kena kedepan sket, adoiyai .. masalah miscommunication, huhuhu .. datang-datang je kenyang sudah perut, nak bagi senang hati tuan punya kenduri, minum la sikit-sikit .. huhu .. Siyes, ber-'botox' aku hari tu, gelak tak berenti sampai kejang muka .. ngee~



Monday, 9 May 2011

Dah Sampai Klimaks!!!

"woit!! Blue-nya blog title ko paan
.. 
hehe .. adoiyai kawan-kawan, KUIS ni memang terbaik la kan .. Dah sampai waktu klimaks ni, budak-budak dah semangat nak tengok result exam masing-masing; tiba-tiba:
-
-
-
grrr...macam-macam pulak!!!
Tp, nasib baik Fahimi ade bagitau cara alternatif td
..
MACAM NI:
-
-
-
Log in LMS ( http://lms.kuis.edu.my/ )
LEPAS TU
-
-
~klik kat PORTAL~

~ DAH DAPAT MASUK PORTAL :D ~

*klik gambar untuk lagi jelas*
*guna browser INTERNET EXPLORER & BUKAN Mozilla, Google Chrome, dll*

Kau Bidadari ~ Kau Permaisuri

"whats up with you, paan?!! Tangkap cintan-kah? tiba-tiba bidadari & permaisuri bagai" .. LOL .. no-lah, this post is just about the day for the moms .. waddaheck?? the day for the moms?? of coz la Mother's Day (well, i should mention 'belated' because it already past 12 am (9th May), Mother's Day is on May 8 which just a few minutes from yesterday..huhu..wattudu meh, cant post earlier coz ibu was using the b/band..

What have u guys done for ur mom/ibu/ummi on the Mother's Day?? Me?? huhu..mine was kinda haywire .. ya lorh, i'm already off to Teluk Gong, Port Klang after subuh for the Mangrove Tree Planting event organized by the Malaysian Red Crescent Society..with a few problem occurred, i dont have the time to wish ibu..instead, she text-ed me for Mother's Day (ouww..i'm so embarrassed & felt guilty too!! -///-) .. few minutes later, ayah text me, reminding me to wish ibu a happy mother's day .. hurmm....

Done with that mangrove tree thingy, we went back to KUIS & there comes my time to text ibu .. it was a long wish tho..huhu..in the late evening, when i was about to ride back home, suddenly i noticed
sumthin..everyone (almost everyone..) bought gifts and stuffs for their mother on the Mother's Day..Me?? huhu..i know what she likes but apparently it costs much & i dun have the penny to buy one..then i remembered that ibu & ayah (& d rest of d family) really love Bihun Sup Utara (Restoran Syam Sup Utara) located just by BSN Bank in Bandar Seri Putra, Bangi (i'll upload the picture of the restaurant later) .. 

Well, i've been thinking .. few weeks ago was ayah's birthday & i hadn't buy him anything..so, it'll be better if i just celebrate both of them (ibuayah) on that day .. so, i went to the restaurant & buy some for the whole family .. it does cost much but i dun give a damn .. haha .. well, they enjoyed the meal & they loved it!! & i'm effing happy-lah..huhu..Happy Mother's Day Ibu & Happy Too Belated BirthDay Ayah ~woot!!! 

wuuu ~ so sweet!!! ngeh3 XD