Thursday, 20 December 2012

[Tutorial] Bypass Streamyx Blocked Websites & Access

Sape-sape pengguna noob streamyx cam aku memang ada problem bila nak download lagu / movie (piracy? no, we call it "SHARING"..ngeh3) bila nak bukak website tempat meng-donlod macam mp3skull (untuk mp3) takpun putlocker (untuk movie & apa2 file) mesti tak boleh..itu haa, kena block sama itu TM Streamyx..

dulu gua pasrah aje pegi donlod tempat lain (yang lama & leceh)..baru-baru ni teringat pulak yang Google ni lah doktor, engineer, cikgu math, cikgu english, boleh kata semua ada..cuma taip je..maka ter-search-lah "bypass streamyx blocked website" & dapat hasilnye..skang mau kongsikan bersama..

*klik untuk gamba lebih gomok*

kat atas ni rupe kalau website tu kena block..dia could not find website tu..konon nye..cakap je la blocked by tm streamyx tak bleh? hahaha..okeh2..gini langkah-langkah nye pun:


  1. Hang pi kat "START" --> "Control Panel" --> "Network and Internet" --> "Network and Sharing Center" --> pastu tengok gambar bawah


*klik untuk gamba lebih gomok*
-
-
-
-
-
-
-
-
| DOUBLE KLIK "Internet Protocol Version 4" tu |
-
-
-
-
-
-
rujuk bawah
ni step untuk gambar atas ni:
1 - klik tab "DNS"
2 - klik "Add.."
3 - key-in "8.8.8.8"
4 - klik "Add.." lagi sekali...
5 - key-in "8.8.4.4"
6 - klik "ok", "ok", "ok"..sampai dah takde ok korang nak tekan..hoho ;p

SELESAI!!! dah boleh bukak website yang kena block tu

TADAA!!!
*klik untuk gambar lebih gomok*

nota: untuk english version klik ini dan ini (credit untuk mereka)

ps: ini untuk OS Win 7 sajork..XP, Mac, Linux..google sendiri bleh? hohoho..nanti-nanti la gua post..

UPDATE: sape yang pernah baca entri ni sebelum ni ade pasal cmd (command prompt) tu..tapi saya dah buang sebab ada kawan buat step tu pastu laptop dia buat hal..mungkin sebab dia perempuan kot..eh? hahaha..ikut je step atas ni, kalau tak dapat bukak gak, pergi bangunan tingkat 13, campak laptop mahupun pc tu ke tingkat bawah..hehe

7 comments:

aslvie adam said...

Nice blog..singgah skodeng sat noo...;)

Ziey Mazzyha said...

Ohhhn Farhan. Sekian terima Kasih! Aku guna tutorial ni jugakk. Aku sangatlahh noob dan naif bila aku ingat error macam tu kononnya link tu dah tak boleh guna sebab di remove or something. Oh dumb me. lolz Thanks :D

Eedi Aziz said...

salam 2013.....thanks for tutorial...amat berguna....

Keygenwiz Keygendoc said...

not working ???

Keygenwiz Keygendoc said...

not working !!!! foolish guide

Farhan Zukri said...

Hi, please refer to the 5th photo, u have an option not to click "Advanced...", instead, just key-in "8.8.8.8" & "8.8.4.4"

this method isnt applicable to all websites as some websites are protected by certain software/applications that can only be altered by the admin, bit, this method was used generally..sorry for the inconvenience =)

paksujb said...

TQ bro.. akhirnya http://demibahagia.net dah boleh bukak