Friday, 4 November 2011

[Tutorial] Letak video Facebook dalam blog

Assalamualaikum...

*cakap pasal sharing video kat blog, selalunya yang agak common yang di share ialah video yang bersumberkan YouTube sebab tu je sumber video dari luar yang di bagi pilihan (pilihan lain, korang kena upload video sendiri)

woot~ woot~ ada sape-sape yang pernah tengok video kat Facebook pastu nak share kat dalam blog tapi taktau macam mana..ada DUA CARA: 

1. copy embedded code yang disediakan kat Facebook Social Plugin (tapi ini untuk video yang korang upload sendiri SAHAJA)

2. buat ikut step yang aku nak kongsikan ni (step ni korang boleh share-kan video yang orang lain upload pun BOLEH)

1st step:
haruslah bukak video yang korang nak share tu & bukak tempat yang korang selalu taip untuk publish entri yakni = NEW POST & pilih "Edit Html"
***tengok gambar***

video
**korang kena copy nombor yang dah di-kotak merah-kan**

***ni INTERFACE BARU***


***ni INTERFACE LAMA***



Seken Step:
**Copy code ni**
<center><object width="500" height="400" ><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxxx" /><embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400"></embed></object></center>


Kuning = korang boleh adjust lebar dan tinggi video tu..so, ikut saka suka masing-masing
Merah = paste-kan nombor video yang korang copy tadi tu...

**kalau dah setel edit html tu, publish lah...lepas tu (tengok bawah)...


Finalisation...tadaa!!!




***COMEL GILER INI BUDAK!!!!!***




8 comments:

Anasyg said...

bermaen TUTO skang - ehem

Farhan Zukri said...

naaaah..aku x aktif tuto2 ni...cuma kongsi benda aku pernah buat, aku labelkan tutorial..lain la kalau macam blog Lyssa Faizureen tu, itu btul2 blog tutorial...i'm keeping it low..lagipon aku pernah guna benda alah video facebook ni mase mula-mula buat blog...tu yg saje kongsi..ilmu jangan kerek, berdosa..haha

Ziey Mazzyha said...

Waaah clap3! Aku dah bekurun cari, tp x jmpe. Nk tanye malu lalu sesat jalan. Syabas Mr.Sahab!

P/S; cantek pulak new interface, ak pnye lame lg.

Farhan Zukri said...

glad can help :)

Faz Abas said...

owh, gitu caranya...tq3! thanx for sharing.

www.kisah-dan-kasih.blogspot.com

tia A7X said...

Haha. Gud jooooob! Comel budak tu doe. xPP

Wan Fakhrul Rin said...

Coolio.. Sudah melangkah menjadi blogger tegar ni! Ahaha

Farhan Zukri said...

Faz Abas: most welkam ;D

Tia: tau takpe, akak aku ssuka sangat smpai tengok dekat sepoloh kali..pelik..

Wan: hahaha...xde lah..ni pun ade orang tanya camne nak buat, aku terus buat tutorial.. :)