Monday, 18 June 2012

Farewell: Lawood, Buku n Kad


15 Jun 2012 --> berlaku peristiwa pengisytiharan MERDEKA oleh Yang Berbahagia Mohamad Farhan Bin Mohamad Zukri di Pusat Teknologi Maklumat, Universiti Sains Islam Malaysia..huahuahua..(jangan persoalkan gelaran gua tu, maksud nama gua -farhan- "yang berbahagia" oke! "yang girang gembira")

yes! gua sudah merdeka dari cengkaman silibus yang ditetapkan oleh kolej-ku nan hado itu yakni tamat sudah sesi Latihan Industri aku (atau lebih sedap disebut orang ramai sebagai PRAKTIKAL)..ingat nak post pasal mula-mula masuk praktikal masa hujung Mac 2012 nun..tapi, kini ku mengerti kenapa sesah untuk senior-senior aku untuk update ape-ape ketika praktikal sebab bila mula praktikal, asyik PIKIR PASAL KERJA JE!!! siyes, gua stress hari-hari pikir kerja..nak on9 pon macam tak berape nak best sangat..lagipun, aku BUAT DOUBLE WORK -klik sini- ..

alhamdulillah, bersyukur gila bangat dapat praktikal kat sini..sini mana? tak bagitau lagi eh? haha..oke-oke, sila tengok sini:


Penerbit USIM,
USIM,
71800 Nilai,
N9
-alamat diisi oleh si pemalas yang tengah bermalasan di tempat yang malas di depan laptop yang malas, oh, malasnye-

ape tu Penerbit USIM, yong? sepertimana korang suka beli buku-buku keluaran PTS Publication mahupun Telaga Biru ataupun InTeam Publication, yes! itulah kami, pengeluar buku-buku HANYA terbitan USIM..kitorang ni pengeluar buku-buku akademik yang dibuat oleh para pensyarah takpun student-student ataupun staf-staf (staf pun bole buat buku oke! ade daya, buat saje!)..buku-buku ala motivasi @ picisan tidak diterbitkan kami (ni cam bosan sikit)..ulang taip, AKADEMIK, ulang taip lagi, AKADEMIK SAJO~

percaya dengan qada' n qadar, allah tetapkan yang terbaik untuk hambaNya (bakal Imam Muda "saya Imam Muda Paan")..alhamdulillah tempat aku ber-praktikal ni walaweh n bombarstikalalala!!! (mengelabah jap)..environment yang condusive, staf-staf yang boleh main gila, sekepala, sekaki tangan dan segala se-, segalanya boleh kate close to perfect-lah to goodness..betul ke ni? huahuahuahahaha...

meh nak kenalkan dengan staf-staf yang TERBAIK~

dari kiri: Abg Faiz, Abg Nadzir, Kak Ita, Kak Dib (SV), Kak Muna, Pn Hariza, Kak Iza, Kak Ju, Abg Amirul, Abg Saiful

Staf-staf kat atas ni memang da boom! bahahaha..a.k.a. gempak! (puji lebih ni)..bila kerja kat situ rasa macam working in a family..ada masa-masa yang best & harus jugak ada masa-masa yang tak best..family aite? a family is olwez laik dat..no peace all the time, sometimes wars happen..

Banyak benda yang aku belajar sepanjang praktikal kat sini ye..dulu tengok buku tu, CUMA BUKU, BELI & BACA..tak pernah ter-pikir segala kronologi alkisah reproduksi penghasilan buku tu (hambik! masuk biologi)..dari mula-mula dapat artikel, nilai, proofread (bacaan pruf), design kaver, camne boleh ade nombor-nombor & kod berjalur-jalur, dan ape semua lah pasal penerbitan buku ni..mula-mula gua BLANK! 3 bulan kat sini dapat sikit-sikit ilmu pasal penerbitan ni..(tak berani kata dapat banyak ilmu, masih lagi ade details yang aku tak tau)

itu saje la kot yang nak dikongsi la kot..buat staf-staf kat sana, terima kasih yang tak terkira, tak terhingga sebab sudi bagi peluang untuk praktikal dekat situ..terima kasih atas tunjuk ajar, halalkan ilmu, makan n minum yang disekup-sekup kat pantry tu, cucur sayur yg Epul slalu beli tu, Pizza Hut kak Muna, KFC Abg Faiz, Dominos Abg Nadzir n Abg Mirul, Nasi Kerabu n Nasi Dagang kak Ju, homemade piza pn Hariza, lauk pauk kak Dib bawak, air milo 'spesel' kak Iza, kg Jijan kak Ita & segala-gala yang dibelanje sepanjang praktikal kat situ (camne nk kurus tu? haha)..terima kasih atas jagaan baik semua staf, be with them is like being in a family..Mintak Maaf kalau ade perangai tak berapa nak senonoh yang terpapar tak sengaja, ter-kuang aja, ter-pukul, ter-carut, ter-umpat, ter-sentap, ter-cantas kata-kata orang-orang tua & segala macam ter-..Maaf juge kalau hasil kerja situ kurang memuaskan, respon yang tak berapa nak baik dari saye & segala macam kesalahan yang saya tak perasan..'ASIF JIDDAN~ :(

[FAKTA YANG BUKAN AUTA] Mohd Farhan tak pernah ada pengalaman bekerja (part-time cuti SPM pun xpenah), praktikal ni lah 1st time dia masuk dunia career...

ps: (mood imam muda) semoga ukhuwah terjalin terus kekal..uhibbukum fillah, ukhuwah fillah abadan abada~


pps: kenapa tajuk "Lawood, Buku & Kad"? masa hari last kami pi makan kat restoran Nasi Kandar Lawood..diorang kate agak femes gak tempat makan ni selain Kg Jijan..tp, aku rase Kg Jijan TERBAEK~


ppps: alhamdulillah~ terase bangge bile ade yang cakap aku student praktikal terbaik dr semua student yg pernah praktikal kat situ..i.allah akan datang ade lg baik =)


ni haa kad nyer, kad farewell ku~

buku-buku yang aku pick, dipilih untuk masa depan..gua nak fokus linguistics~


3 comments:

Tia Ahmad said...

Wahhh sadih nye!! (sadis+sedih)Best lah korang dah chow-choow! Bile time aku plak nihh. Huuuaa

Farhan Zukri said...

chillex tia..kau re-koko eh? koko ape?

Yasmin Aris said...

fuyooo . festime la nih ??
Huhuh . macam tak percaya je .
kite penah gak la keje partime, tp 2 kali je . hehe