Monday, 6 February 2012

media malaysia..humph~

Assalamualaikum, salam sejahtera & salam 1 Mesia...hahaha...cakap pasal media, intro pun dah macam pembaca berita...uhuk! uhuk! huhu...berhabuk bersawang blog ni dah lama tak update...nak kena panggil cleaner japgi ni nak mintak vakum, mop, sapu segale habuk debu ni..huhu...

mintak maap sangat-sangat kat follower2 blog (pergh! bajet sunggoh) ni sebab lama dah publish entri baru..kali ni nak kongsi dengan readers, bloggers semua pasal media kat malaysia ni...tak kira lah media cetak ke, media elektronik ke, selagi di anggap sebagai satu media, maka media-lah dia (arghh!! ape aku ngarot ni..otak penuh dengan perkataan media skang ni)

kalau macam sebelum ni sokkabar (surat khabar) Kosmo! dengan Metro kantoi bagi fakta yang berlainan tapi kes yang sama (kat headline pulak, buat malu je)...yang tu salah Metro sebab bagi info tipu salah, semata-mata nak tarik perhatian orang nak beli sokkabar diorang...kes ape? tengok gambar kat bawah..


sumber: http://cthoney.blogspot.com/

kali ni Kosmo! pulak...tapi, aku rasi kali ni bukan lari fakta, tapi exaggerating (melebih-lebih)...korang boleh rujuk sokkabar Kosmo! harini (06 februari 2012) yang ber-headline "Polis Perisik Mati Dibunuh"...




Polis Perisik? atau dalam bahasa omputih = SPY...hahaha...ayah aku gelak je bace headline berita ni...bukan gelak sebab kes ni ye, tapi gelakkan penulisan penulis Kosmo! yang main tulis tapi tak study habis background kes...Mangsa, Konstabel V. Divendran bekerja kat bahagian Unit Risikan Jenayah dan Operasi Rekod (D4)...orang Kosmo! ni dengar je perkataan RISIKAN tu terus tulis orang yang kerja kat situ tu PERISIK...Unit Risikan Jenayah dan Operasi Rekod ni kalau tak silap aku (dah lupa-lupa ape yang ayah cakap tadi) diorang macam analisa kes, buat rekod dan ape lagi aku dah lupa...dan bukanlah jadik SPY ape semua tu...mereka sama je macam anggota polis yang lain..

tapi, biasalah...mana-mana akhbar pun, headline yang 'kebaboom' itu harus sebagai pembuka selera pembaca yang nak beli sokkabar ni...oh, jika siapa-siapa rasa aku tersalah fakta, sila-lah tegur ye...peace ^^V

*motif entri ni adalah untuk maklumkan kesengalan kesilapan news yang jadik bacaan rujukan orang ramai...kalau nak maklumkan berita, biar TELUS ye ;D

p/s: maka celakalah orang yang curik penutup besi longkang...tadi tayar kiri viva-ku masuk longkang..dengan kekuatan badang (tambah ade sorang dak laki tolong skali..hehe)..maka terangkatlah tayar dr lubang itu..penyudahnye, belakang aku sakit! janganlah soket tulang belakang aku dislocated sudah.. T^T

3 comments:

Falcoa wa ! said...

hahahahahahaha....dah name cari mkn bro ! hahahha !

pulsowanie said...

hahaha....omputeh kalo wat ehadline lgi mlmpau
dah folo
kenapa nak sedih?
kenapa nak menyesal sebab putus cinta?
patut ke menyesal?
http://pulsowanie.blogspot.com/2012/02/kenapa-nak-menyesal-sebab-putus-cinta.html

lady scooter said...

saya de nak komen something tadi kat sini tapi lepas tu lupe..he3...takpelah...lain kali sy komen...