Saturday, 9 July 2011

R A D I K A L | anak derhaka

Salam petang..rasa cam malas pulak nak berkias-kias untuk entry kali ni..so, stret tu de poin laa senang..radikal, radikal, radikal..sekarang ni heboh pasal BERSIH & PATRIOT .. aku bukan nak citer radikal yang tu .. ni pasal orang yang amik bahagian .. 

mula cerita, ayah aku didatangi mak bapak sorang student ni .. student KUIS, yup student tempat aku tengah belajar sekarang nih .. ayah aku kenal sangat bapak dak nih -- KAWAN dia .. pasangan makbapak ni mengadu kat bapak aku pasal anak laki diorng ni .. terlampau radikal sangat pasal demonstrasi, politik semua bagai ni .. dulu ade demo dekat kolej, dia salah sorang kepala demo tu .. masalah terbaru, BERSIH .. makbapak dia dah larang, suruh anak dia ni tarik diri dari BERSIH ni .. nak elakkan anak dia dari terlibat masalah akibat demo nih (penah jadi sebelum ni) .. tapi, nak tau apa anak dia jawab??

"MAK AYAH DAH NYANYUK!!" 

*ade lagi, tapi tak berapa nak ingat .. nak tekankan intipati dialog dia ni je..

di marahnya / dicacinya mak bapak sendiri sebab mungkin dia tengok mak bapaknye tak se-aktif & se-radikal dia .. Nauzubillah..derhaka ko ngan mak bapak ko .. lagi memalukan, dah la student Syariah; fakulti Akademi Islam .. belaja agama kemain lagi, tapi KUAJA ngan MAK BAPAK SENDIRI .. aku rase tu pasal ko tiap sem asyik repeat subjek je; banyak fail .. blaja taknak, sibuk berdemo sana sini, derhaka plak ngan makbapak..aku tak tau same ade dia kat kuis @ tak skang ni .. diikutkan patutnya dah habis tahun lepas .. tapi, terlampau banyak sangat repeat subjek .. skang tak tau ade ke tak, tak perasan pun .. kawan aku pun sebelum ni ade ajak mem BERSIH ni .. tapi, bila ibu aku perasan aku dah kearah situ, dia suh aku berenti & aku berenti .. aku tak berani nak membangkang semata-mata hal ni sebab aku dah merase akibat bangkang cakap ayah ibu aku ..

so, tak salah kalau nak berpihak mana-mana, siapa-siapa, nak berdemo sana sini .. islam sendiri menghalalkan demonstrasi-demonstrasi ni .. tapi, jangan lah sampai tahap derhaka dengan makbapak sendiri.. renung-renungkanlah..

4 comments:

nadieya said...

sape org nyer nie? hurm..x cium bau syurga org mcm tu nauzubilah..

Farhan Zukri said...

@nadieya: ntah le..ayah tak citer detail sangat..

zaRain said...

know wat? org mcm de ni tk seda 1 mende.. konon dorang yg radikal ni "pemimpin"..padahal kalau bende s simple s hormat mak bapak pon dah fail ..tak yahla nk 'bejuang' kat lua tuk smpaikan pape..aite?

Farhan Zukri said...

zaRain: yup, sangat setuju!! basis untuk hormat orang tua pun FAIL, ni pulak nak jadi pemimpin..