Wednesday, 4 June 2014

Adu Doa pada Facebook

Hola, sebelum guwe mula celoteh yang haramjadah kalian nak faham, mari kita mula dengan beberapa quote..pernah tak ternampak @ terbaca post kat fb yang berbunyik...

Ya Allah! kenapa sampai macam ni ujian kau bagi kepadaku, blablablubla...
ataupun

Menitis setitis demi setitis air mataku, tak sangka dia sanggup buat macam ni, blublabli...

bila guwe baca, apa yang terkesan kat hati ni adalah rasa geli hati yang teramat laa geli..kenapa? kenapa?! kenapa mengadu pada facebook?! dangkalkah? diceritakan kisah sedih sendiri pada umum untuk ditatap..raih simpati? tengah-tengah sedih masih boleh jadik attention-seeker, kaulah raja drama/ratu drama~

Kenapa nak adu guna internet yang speednya terkadang slow, terkadang terputus..Allah dah bagi panduan siap kalau ada apa-apa yang nak diadu, terus adu pada-Nya..masa sujud, masa hujan, bila-bila je..ni baru wireless sebenar, lagi laju dari internet yang lajunye 100Mbps..doa kita sampai sekelip mata je

jangan lah kita tunjuk bodohnya diri kita dengan tarik perhatian camtu..doa stret pada tuhan, insyaAllah makbul..kenapa susah-susah taip kat wall fb pastu post, ngabihkan mobile data tahu x, hahaha..

TETAPI, ada beberapa situasi yang buatkan post macam tu nampak bermakna dan berfaedah..salah satunya bila post tu dapat mengingatkan orang lain kepada sesuatu perkara @ ibadah, lepas tu dia tergerak untuk buat sama..kan dah jadi satu medium dakwah..terpulang pada penafsir iaitu pengguna media sosial macam kita untuk terjemahkan mesej yang cuba disampaikan..

sebelum habis celoteh, nak kongsi waktu-waktu mustajab doa
(Dipetik dari buku 101 Do’a daripada Hadis-hadis Sahih oleh Ustaz Zahazan Mohamed.)
>KLIK SINI<



No comments: