Tuesday, 13 September 2011

ayah + ibu = eternal love



"Sayangilah Ibu Bapa Anda" atau "Hargailah Orang Yang Tersayang Selagi Mereka Masih Ada" dan apa-apa frasa yang seangkatan dengan nya..."alah, ni tajuk/topik cliche lah"..oke2, aku tau tajuk ni selalu sangat digebang-gebang merata & masing-masing (termasuk aku) tengok macam biasa je; takde pape...aku pun tak tau kenape terdetik nak post pasal mak bapak nih..sebab baru tgok satu video ni kat YouTube kot (aku akan share-kan kat post ni)..

satu lagi ayat cliche yang aku nak kongsikan..taknak bace? ah! bace je..ni ha

"Seorang Ibu Boleh Menjaga SEPULUH Orang Anak, Tapi Sepuluh Orang Anak Tak Mampu Menjaga Seorang Ibu

kenapa ibu je?? alahai, untuk ayah pun boleh laa..tukarla perkataan 'ibu' tu ke 'ayah'...korang tak panggil ibu tapi panggil mama? ummi? mummy? megi?..banyak soal, aku sekeh je kang...haa, melalut lebih dah ni..patah balik...

semua yang dinyatakan dalam video tu, aku sendiri persoalkan diri aku sendiri.."Mampukah Aku?"...aku ni sorang yang cepat loose temper, orang bising = aku melenting balik..kalau ayah aku bebel2 aku pun, aku ngaku aku ade menjawab..huhu..aku terfikir, bila orang tua aku dah tua terbaring atas katil nanti macam mana la ek? aku berpengalaman jaga arwah atuk aku yg strok masa aku form 3 dulu...siyes, mencabar dan menguji kesabaran..tambahan dengan pressure PMR..aku pernah betul2 bengang & melenting depan arwah atuk aku (ngaku lagi)...bila dah camtu, aku cuak terfikir balik persoklan tadi tu..

bila orang tua kita membebel, tanya benda-benda personal lebih-lebih, kita fikir diorang ni menyibuk la, bising la, ape semua la...tapi, lepas diorang meninggal, baru mase tu kita nak rindu bebelan diorang, ke-bizi body-an diorang tu..tu orang kata tak reti menghargai nikmat Allah, ibubapa tu nikmat Allah tau!..so, aku tak nak entri ni panjang melampau-lampau, ni je nasihat aku: bising macam mana makbapak korang, celoteh macam mana pun, leceh ke, ape semua, korang terima dan hargai momen-momen tu (pahit manis) seikhlas-ikhlasnya sebab bila diorang takde, korang memang akan menyesal..sungguh~

sebelum korang klik tanda 'X' kat tab blog aku ni, sila NIKMATI video kat bawah ni..aku touched dengan video ni..malangnye, view count vid ni kat youtube tak sampai 300 pun..haih =.=" ..credit to videomaker =)



p/s: SAYA CINTA IBU AYAH SAYA!!!! ;D

updated: tadi cek vid ni kat youtube, dah lebih 300 view counts..alhamdulillah..some people hav notice this vid and started to spread the words..

4 comments:

echa takashimaya said...

ya allah tetapkanlah iman supaya kita terus berbakti kepada mereka.insyallah.

ruby star said...

life is cirle,, terharu pulak den bace entry ni..
sbb mase ni je la kita akan bersame gembira bersama parents..so kene la hargai waktu2 skg ni kerana waktu skg akan menjadi kenangan in future...akan dtg?
who know what the future hold rite?

Farhan Zukri said...

Echa Takashimaya: insyaAllah..amin~ doakan yang terbaik untuk mereka :D

Ruby Star: i couldn't agree more..siapa yang masih punya dua2 ibu ayah patut rase sangat beruntung dari diorang yang dah yatim/piatu..alhamdulillah saye masih punya nikmat dua2 ibu ayah lagi.. :D

ruby star said...

alhamdulillah :D